Ontwerp I_KB architecten in de voorselectie van de Nationale Houtbouwprijs 2022!

In de categorie “seriematige houtbouw” is de door I_KB architecten ontworpen Bouw●Novum 5.4. woning opgenomen in de voorselectie voor de Nationale Houtbouwprijs 2022. Uit deze voorselectie worden de genomineerden gekozen, waaruit vervolgens de uiteindelijke award-winnaars gekozen zullen worden.

De volledig houten woning is remontabel gebouwd en aan te passen naar de verschillende levensfasen van de bewoners. In een Bouw●Novum 5.4 woning kunnen mensen blijven wonen door het levensloopbestendige concept. De woning kan meegroeien met de levensfasen van een huishouden. Bij behoefte aan meer ruimte kan de 1,5-laagse woning (een-of tweepersoons huishoudens) uitgebreid worden naar een volwaardige eengezinswoning in twee of drie volledige bouwlagen. Dit hoeft niet permanent, omdat de uitbreiding ook weer in te breiden is, zelfs tot een gelijkvloerse seniorenwoning aan toe. Zo wordt er op maat gebouwd. Hierdoor wordt grondstofverspilling voorkomen, waarmee de basis voor echt circulair bouwen is gelegd.

Het casco is opgetrokken uit CLT en de voor-en achtergevels uit houtskeletbouw. De woningen zijn ontkoppeld gebouwd. Dit betekent dat het casco en de installaties volledig scheiden van elkaar gebouwd zijn. Dit zorgt voor een hoge restwaarde van de elementen bij einde levensduur van de woning. Verder is gebruik gemaakt van lokale productie en assemblage. Dit beperkt de stikstofuitstoot door de korte transportbewegingen.

De bekendmaking van de winnaars is tijdens de Houtdag 2022 op 15 november 2022.